blue glove holding tablet

Προγράμματα Ιατρικών Ειδικοτήτων

Γενική/Οικογενειακή Ιατρική

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ειδικευόμενων Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2661/1-7-19 «Εκπαίδευση στην Ιατρική ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής», το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (πρώην ΕΣΔΥ) ορίζεται ως εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Γραφείο του Γενικού Συντονιστή Εκπαίδευσης Ειδικευόμενων Αττικής διοργανώνει την εκπαίδευση των γενικών/οικογενειακών ιατρών, κάθε χρόνο.

Πραγματοποιούνται δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα, διάρκειας  ενός μήνα το καθένα, ως εξής:

  1. το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ειδικότητας για Γενικούς/Οικογενειακούς Ιατρούς με τίτλο «Εισαγωγή στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και την Π.Φ.Υ.» πραγματοποιείται  στους πρωτοετείς ειδικευόμενους.
  2. το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ειδικότητας για Γενικούς/Οικογενειακούς Ιατρούς με τίτλο «Δημόσια Υγεία – Επιστήμες πληθυσμού»   πραγματοποιείται  στους τεταρτοετείς ειδικευόμενους.

Η Εκπαίδευση στην  Ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής πραγματοποιείται σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Γ5α/ΓΠ.οικ. 45856 (1) απόφαση του ΚΕΣΥ.

Η σύγχρονη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική καλείται να διαδραματίσει έναν πολυδιάστατο και συνάμα απαιτητικό ρόλο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο ρόλος αυτός περιλαμβάνει τη διάγνωση ενός ευρέος φάσματος αδιαφοροποίητων προβλημάτων υγείας, τη θεραπεία χρόνιων και οξέων νοσημάτων, τη φροντίδα της οικογένειας, την κατ’ οίκον φροντίδα, τον συντονισμό της φροντίδας με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και επαγγελματιών υγείας, τοπικά, κοντά στο σπίτι του ασθενούς, καθώς και τη φροντίδα της κοινότητας. Έχει ως στόχο την παρακολούθηση και διαχείριση τόσο των χρόνιων και λοιμωδών νοσημάτων όσο και έκτακτων προβλημάτων υγείας που συναντώνται στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Στο  πρόγραμμα ειδικότητας πενταετούς διάρκειας:

στο 1ο έτος όλοι οι ειδικευόμενοι παρακολουθούν το διάρκειας ενός μήνα Εισαγωγικό Σεμινάριο,  που  έχει ως στόχο να εξοικειώσει τους ειδικευόμενους με τις αρχές της ΠΦΥ και με τις μεθόδους της Γενικής Ιατρικής, να συμβάλλει στην κατανόηση του ρόλου του Γενικού/Οικογενειακού Ιατρού στην Ελλάδα και να παρουσιάσει τους εκπαιδευτικούς στόχους της ειδίκευσης.

στο 4ο έτος, οι ειδικευόμενοι καλούνται να παρακολουθήσουν  το διάρκειας ενός μήνα Σεμινάριο Δημόσιας Υγείας. Στόχος  αυτού του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση  των ειδικευομένων με τις αρχές της επιδημιολογίας, της μεθοδολογίας της έρευνας, της πρακτικής βάσει τεκμηρίωσης (evidence based practice), καθώς και η εκπαίδευση των ειδικευόμενων στους τομείς της πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας.

Ο γενικός/οικογενειακός ιατρός, σύμφωνα με τον βιο-ψυχο-κοινωνικό ορισμό της υγείας, αλλά και τη λειτουργία ως ιατρός που φροντίζει το άτομο, την οικογένεια, ενώ διατηρεί και την πληθυσμιακή προσέγγιση και την ευθύνη απέναντι στην υγεία της κοινότητας πρέπει  να αναγνωρίσει και να εμπεδώσει τη συνέχεια της φροντίδας υγείας από την προάσπιση της υγείας, την πρόληψη και την περίθαλψη του ασθενή, μέχρι την αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη. Οφείλει να εκτεθεί και να εξοικειωθεί με τη διεπιστημονική συνεργασία και την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για τη λειτουργία της ομάδας υγείας, να εξοικειωθεί με το περιεχόμενο, τα μέσα, τις τεχνικές προσέγγισης ασθενών, οικογενειών και κοινότητας, καθώς και τις δεξιότητες/ικανότητες που πρέπει να έχει ο Γενικός Ιατρός στην ικανοποίηση των αναγκών, προσδοκιών, επιθυμιών και αξιών των ατόμων. Τέλος, θα πρέπει να εξοικειωθεί με τη συμβουλευτική στην κλινική πράξη, την ασφάλεια του ασθενούς, την ποιότητα της φροντίδας, τη φροντίδα της οικογένειας και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού καθώς και με την καλλιέργεια συνεργατικής σχέσης με τους υπόλοιπους λειτουργούς στον τομέα της υγείας.

Γενική Ιατρική

Ειδικό Πρόγραμμα Επιδημιολογίας, Στατιστικής και Μεθοδολογίας της Έρευνας

Σύμφωνα με τον νόμο που διέπει την άσκηση της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής (Π.Δ. 415, ΦΕΚ 236Α/29-12-1994), το Τμήμα Πολιτκών Δημόσιας Υγείας, της Σχολης Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υλοποιεί, κάθε χρόνο, πρόγραμμα εκπαίδευσης γενικών γιατρών, με τίτλο “Ειδικό πρόγραμμα Επιδημολογίας, Στατιστικής και Μεθοδολογίας της Έρευνας”, στο πλαίσιο της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής. Το πρόγραμμα, διάρκειας ενός μηνός, πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, λόγω της αυξημένης ζήτησης και για να επιτευχθούν καλύτερα οι εκπαιδευτικοί του στόχοι.

 

Σκοπός

Η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις μεθόδους αναζήτησης και αξιολόγησης δημογραφικών και επιδημιολογικών δεδομένων και τη χρήση τους στην εκτίμηση των προβλημάτων υγείας και των αναγκών του γενικού πληθυσμού.

Ειδικότερα

Η εκπαίδευση των ειδικευόμένων γενικής ιατρικής στα επιμέρους εκπαιδευτικά αντικείμενα έχει στόχο την απόκτηση εκείνων των γνώσεων και δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες στην άσκηση της Γενικής Ιατρικής, όπως αυτά καθορίζονται στο εγκεκριμένο από το ΚΕΣΥ βιβλίο ειδικευομένου (logbook).

 

Ειδικότεροι στόχοι

  • Η ανάπτυξη των τεχνικών και των στατιστικών μετρήσεων της Μεθοδολογίας της Έρευνας.
  • Η εξοικείωση στη χρήση των τεχνικών των βασικών ερευνητικών μεθόδων της αναλυτικής επιδημιολογίας.
  • Ο σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας.
  • Η γνώση και αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων Δημόσιας Υγείας.
 

Μαθησιακά αποτελέσματα

Στο τέλος του προγράμματος ειδκότητας «Επιδημιολογίας, Στατιστικής και Μεθοδολογίας της Έρευνας», ο/η ειδικευόμενος/η θα είναι σε θέση:

  1. να γνωρίζει τους στόχους και το περιεχόμενο της Δημόσιας Υγείας, δηλαδή της ιατρικής παρέμβασης στο επίπεδο πληθυσμών ή συγκεκριμένων ομάδων τους,
  2. να αναζητά και να αξιολογεί δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα και να τα χρησιμοποιεί στην εκτίμηση των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού και των αναγκών υγείας του,
  3. να διενεργεί και να αξιολογεί επιδημιολογικές έρευνες στον πληθυσμό της ζώνης ευθύνης του Κέντρου Υγείας.
  4. να σχεδιάζει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας,
  5. να αναγνωρίζει τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης του Συστήματος Υγείας, τις μεθόδους προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του Κέντρου Υγείας και τον τρόπο σύνδεσης και συνεργασίας του Κέντρου Υγείας με άλλες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες.

 

Και θα έχει εκπαιδευτεί θεωρητικά:

  • στη μεθοδολογία της επιδημιολογικής έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), συμπεριλαμβανομένης της βιοστατιστικής,
  • στην επιδημιολογία και πρόληψη των χρονίων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων και των λοιμωδών νοσημάτων,
  • στις αρχές διοίκησης, οργάνωσης και προγραμματισμού του έργου της ΠΦΥ.

Ιατρική της Εργασίας

text block

Ιατρική Δημόσιας Υγείας – Κοινωνική Ιατρική

text block