Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΣΔΥ
Η Αντωνία Τριχοπούλου σπούδασε Ιατρικὴ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διατέλεσε Καθηγήτρια και Διευθύντρια της Έδρας Διατροφής και Βιοχημείας της Υγειονομικής Σχολής Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και στην συνέχεια υπηρέτησε στην Ιατρικὴ Σχολὴ του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Πρόσεδρος Καθηγήτρια (Adjunct Professor) στο Harvard School of Public Health. Το 2006 συνίδρυσε το μη κερδοσκοπικὸ Ελληνικὸ Ίδρυμα Υγείας, στο οποίο είναι Πρόεδρος.
Έχει συμβάλει, από διάφορες θέσεις, στο έργο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, του Νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» ως Πρόεδρος Δ.Σ. και επιτροπών του Υπουργείου Υγείας. Στο εξωτερικὸ έχει, μεταξὺ άλλων, διατελέσει μέλος σημαντικών επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Το 2022 εξελέγη Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ιατρικές Επιστήμες: Επιδημιολογία – Δημόσια Υγεία».
Το επιστημονικό, ερευνητικὸ καὶ συγγραφικὸ έργο της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφορά στη Δημόσια Υγεία, εστιάζεται στην επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων και στην ανάπτυξη βάσεων δεδομένων υγείας που επέτρεψαν, μέχρι και σήμερα, την διεξαγωγὴ και υποστήριξη επιστημονικών ερευνών με αντικείμενο την προαγωγὴ της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, με επίκεντρο τον ελληνικὸ πληθυσμὸ και την Δημόσια Υγεία. Εβδομήντα τέσσερα ερευνητικά της προγράμματα επιχορηγήθηκαν (κυρίως) απὸ την Ευρωπαϊκὴ Ένωση (54) και απὸ ελληνικὲς πηγὲς (20) – απὸ αυτά, 17 κατὰ την τελευταία δεκαετία. Το σύνολο του έργου της έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και έχει διεθνὴ αναγνώριση με πολλὲς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιστημονικών
Εταιρειών Διατροφής (FENS).
Έχει τιμηθεί απὸ τον Πρόεδρο της Ἑλληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού για την προσφορά της στην ιατρικὴ επιστήμη. Συνέβαλε, απὸ την αρχὴ της δεκαετίας του 1980, στην αναβίωση σε παγκόσμια κλίμακα του ενδιαφέροντος για την παραδοσιακὴ μεσογειακὴ –ουσιαστικὰ παραδοσιακὴ ελληνικὴ– διατροφή. Με δημοσιεύσεις σε εγνωσμένου κύρους ιατρικὰ περιοδικὰ παρουσίασε δεδομένα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, ενώ, με διαλέξεις και παρουσιάσεις στον ιατρικὸ κόσμο και στο ευρύτερο κοινό, ανέδειξε την σημασία της τήρησης των παραδοσιακών διατροφικών μας συνηθειών. Σε ακαδημαϊκὸ επίπεδο έχει υπάρξει μέντωρ πολλών δεκάδων ιατρών και λειτουργών υγείας, πολλοὶ απὸ τους οποίους διαπρέπουν σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Tο 2014 συμπεριελήφθη στον κατάλογο Thomson Reuters των ερευνητών με τις περισσότερες αναφορὲς στο επιστημονικό τους έργο, και το 2018 για τον ίδιο λόγο αναφέρεται στον κατάλογο Clarivate Analytics. Για το 2021 αναφέρεται στον κατάλογο Clarivate Analytics «Highly Cited Researchers (h>100)» της Webometrics των ερευνητών που έχουν την σημαντικότερη επιστημονικὴ επιρροὴ παγκοσμίως.