Γκαράνη-Παπαδάτου Σταματία

Καθηγήτρια Βιοηθικής στη Δημόσια Υγείας


H T.Γκαράνη-Παπαδάτου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master οf Arts) στο Centre of Medical Law and Ethics στο King’s College London (University of London). Ελαβε τον διδακτορικό της τίτλο από την Εδρα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών to 1993. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευσή της περιλαμβάνει σεμινάρια στο Imperial College, London (Health Centre and Centre for Humanities, Intensive Course for Teachers of Medical Ethics (1988) και στο Harvard School of Public Health (The Francois-Xavier Bagnoud Center for Health and Human Rights, Intensive Course in Health and Human Rights, 2005). Εως το 1998 ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 

Από το 1990 εργάζεται στον Τομέα Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Εχει πολυετές εκπαιδευτικό έργο στην ΕΣΔΥ, στο ΤΕΙ Αθήνας και σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα BIOMED I και ΙΙ. Εχει διατελέσει μέλος πολλών Επιτροπών στην Ελλάδα (Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση εισήγησης σχετικά με τη λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής Επιστημών Υγείας (1990), Μέλος Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (1993-2006), Μέλος Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για τη σύσταση και λειτουργία Μονάδων Τεχνητής Γονιμοποίησης, ΚΕΣΥ 1998-1999, Μέλος Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για τη σύσταση και λειτουργία Μονάδων Τεχνητής Γονιμοποίησης, Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Aναπληρωματικό μέλος στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (2005-2010) καθώς και στο εξωτερικό (Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Διευθύνουσες Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης). Από το 2009-2011 ήταν Πρόεδρος της Διευθύνουσας Επιτροπής Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης (Steering Committee of Bioethics of the Council of Europe – CDBI). Είναι Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκης Ενωσης (European Commission – Directorate General for Research) σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων. 

Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Βιοηθική, στο Ιατρικό Δίκαιο και Δίκαιο Υγείας και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Eχει συγγράψει εργασίες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, και κεφάλαια σε βιβλία. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών στο χώρο του Δικαίου και της Βιοηθικής. 

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ CV – 2019