
Αναπληρωτής Καθηγητής
kkotrokois@uniwa.gr
213-2010291
Λεωφ. Αλεξάνδρας 196 , 115-21 Αθήνα
Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας Λιπαρών Ουσιών στη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία με έμφαση στην Ασφάλεια Τροφίμων
Ο Δρ. Κώστας Κοτροκόης τελείωσε τη Λεόντειο Σχολή και σπούδασε Χημεία και Βιοχημεία (Maitrise-Πτυχίο 1983) στο Γαλλικό Παν/μιο της Limoges. Απέκτησε Master-M.Sc. (DEA) από το Γαλλικό Παν/μιο του Poitiers στην Οργανική Χημεία και Διδακτορικό Χημείας Ph.D. το 1986 από το Παν/μιο του Clermont-Ferrand της Γαλλίας πάνω στα επιφανειοδραστικά. Έχει κάνει, επίσης, μεταπτυχιακές σπουδές στην ολική ποιότητα. Εργάσθηκε για 15 χρόνια στις πολυεθνικές εταιρείες: Johnson, Ελαΐς-Unilever, 3Ε-Frigoglass–Coca-Cola) ως Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης, Ποιοτικού Ελέγχου και Διασφάλισης Ποιότητας, αντίστοιχα. Διετέλεσε, επίσης, Δ/ντής ολικής ποιότητας των ταχ. ΕΛΤΑ. Το 2004 εξελέγη μέλος ΔΕΠ του Τομέα Υγιεινής της Διατροφής και Βιοχημείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας όπου δίδαξε τα μαθήματα διατροφής, ποιοτικού ελέγχου, νομοθεσίας και ασφάλειας τροφίμων και ελαιολάδου-σπορελαίων. Δίδαξε Χημική τεχνολογία στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και στις σχολές ΣΜΥΝ-ΟΥΚ-ΣΤΥΑ, ΑΤΕΙ, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών.
Το 2018 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Διατροφής & Βιοχημείας του Πανεπι-στημίου Δυτικής Αττικής, με γνωστικό αντικείμενο ‘’Βιοχημεία Λιπαρών Ουσιών στη Διατροφή & τη Δημόσια Υγεία με έμφαση στην Ασφάλεια Τροφίμων’’, του Τομέα Επιδημιολογίας, Πρόληψης & Ποιότητας Ζωής, του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου, με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
Είναι επιθεωρητής και εμπειρογνώμονας-αξιολογητής συστημάτων ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης ΕΣΥΔ από το 2007. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, έχει δώσει ομιλίες-ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια/ημερίδες και παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια διατροφής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο ελαιόλαδο, στα σπορέλαια, στη μελέτη των ιδιοτήτων των μικυλλίων και των επιφανειακώς ενεργών συνθετικών μορίων που διαθέτουν βιοχημική-βιολογική δραστηριότητα. Επίσης στην Ασφάλεια τροφίμων και στα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας και της εφαρμογής τους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε νοσοκομειακές μονάδες. Διετέλεσε και διατελεί μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, Φίλαιος-ΕΛΟΤ/ΤΕ85τρόφιμα-εεδε-ΣΕΒΤ/ΣΕΒΙΤΕΛ-ΣΑΕ/FEA-ΕΕΧ Τμήμα τροφίμων-ΕΙΥ-ΕΣΥΔ-ΠΣΧΒ, της Επιστημονικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής 2011 ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας (ΥΥΚΑ), της ομάδας εργασίας του ΥΥΚΑ για την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου τροφίμων 2011 στον Τομέα Υγιεινής, Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, της ομάδας εργασίας του ΥΥΚΑ/ΕΦΕΤ σχετικά με τις δράσεις μείωσης της πρόσληψης αλατιού στα τρόφιμα ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας 2012. Μέντορας μαθητών των Λεοντείων Λυκείων (δίκτυο-100 mentors) 2016 και αντιπρόεδρος του X-SC Johnson club 2023.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Χημεία Τροφίμων & Διατροφή στη Δημόσια Υγεία” εκδόσεις Δίσιγμα (745 σελ. Απρίλιος 2025) και “Διατροφή & Χημεία Τροφίμων στη Δημόσια Υγεία με Στοιχεία Ασφάλειας Τροφίμων” (Ιατρικές εκδόσεις Πασχαλίδη-Broken Hill, 660 σελ. 2017) και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Δημόσια Υγεία & Φυτοπροστατευτικά προϊόντα” (εκδόσεις ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. 2013).
Επιλεγμένες πρόσφατες δημοσιεύσεις – διαλέξεις:
(1)** Evangelia Xenopoulou, Ioanna Kontele, Theodoros N. Sergentanis, Maria G. Grammatikopoulou, Milia Tzoutzou, Konstantinos Kotrokois, Artemis Κ. Tsitsika, Tonia Vassilakou. ΄΄Biotics and Children’s and Adolescent’s Health – A Narrative Review΄΄, Children (9-3-2024), Children 2024 (with IF=2,52), 11(3), 329; https://doi.org/10.3390/children11030329. Monthly Cover of the revue: Children, Volume 11, issue 3 March 2024-115 articles and he ranks among the best of highly assessed articles. https://www.mdpi.com/2227-9067/11/3/329.
(2)** Emmanouel-Alexandros Fotakis, Ioanna Kontele, Milia Tzoutzou, Maria G. Grammatikopoulou, Eirini Arvanitaki, Theodoros N. Sergentanis, Konstantinos Kotrokois, Eleni Kornarou, Tonia Vassilakou. ΄΄Food insecurity in Greece and across the globe. A Literature Review΄΄ στο περιοδικό Foods with IF=5,2 manuscript ID: foods-2957720 (received 25-3-24, revised 30-4-24, accepted 14-5-24), published 18-5-2024, Foods 2024, 13 (10), 1579; https://doi.org/10.3390/foods13101579
(3)** Trichopoulou, Antonia; Popovac, Aleksandra; Jaćimović, Jelena; Peppa, Eleni; Kotrokois, Kostas; Stančić, Ivica; Milić Lemić, Aleksandra; Kossioni, Anastassia. The following manuscript ID has been assigned to your submission: NUTR-REV-213-SCR-04-2024. ‘’Mediterranean Diet and Oral Health: Is There an Association ? A Scoping Review’’ ή ‘’Μεσογειακή Διατροφή και επίδρασή της στη Μασητική συμπεριφορά των ηλικιωμένων’’. Nutrition Research Reviews, (Cambridge University Press), submitted for publication 22-4-24, accepted 28-5-24, pp. 1-40 (ID: NRR-2024-0102), DOI: https://doi.org/10.1017/S0954422424000337
(4)** Themistoklis Paraskevas, Konstantinos Kotrokois, Nair-Tonia Vassilakou, Panagiotis Halvatsiotis, Theodora Psaltopoulou, Theodoros N. Sergentanis 24-12-2024. Journal of Frailty Sarcopenia and Fall. ‘’Micronutrient Supplementation in Frailty: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials’’, ή ΄΄Επιδημιολογική μελέτη του γηριατρικού συνδρόμου ευθραυστότητας: διακρατική προσέγγιση”. https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85210397740&doi=10.1017%2fS0954422424000337&partnerID=40&md5=3c463f5f75e0d5f67b7ccb9bf5615825
(5)** Dionysios Vourtsis, Efstathia Papageorgiou, Anastasios Kriebardis, George Albert Karikas, Gijsbert van Willigen, Konstantinos Kotrokois, Georgios Dounias, Petros Karkalousos. “Managing Biological Risks in Biomedical laboratories of Public Hospitals in Athens, Greece, based on the Biosafety requirements”. European Scientific Journal (ESJ), Preprint 23-5-24. https://eujournal.org/index.php/esj/article/view/18996.
https://doi.org/10.19044/esj.2025.v21n37p122, στο ESJ Special Edition: Occupational Health & Safety. ESI Preprints Vol. 29:348 (2024) Published 29-5-2024. https://doi.org/10.19044/esipreprint.5.2024.p438
(6)** Kostas Kotrokois, Tonia Vassilakou, Tzortzis Nomikos, Anastasios Karaoglou, Panagiotis Vlachos, Ioanna Kontele. “A systematic engagement in sports affects dietary habits and body composition of Greek adolescents”. Children Review. Received 12-5-24 Children ID 3031633 (under review), & ID 3097350 (24-6-24) and replies to editor’s comments 3-7-24 (resubmitting the modified version 11-7-24).
(7)** Vourtsis D, Papageorgiou E, Kriebardis A, Karikas GA, van Willigen G, Kotrokois K, Dounias G, Karkalousos P. Combining biosafety expert’s evaluation and workers’ perception regarding the Biological Risks in Biomedical laboratories of Public Hospitals in Athens, Greece. European Scientific Journal (ESJ). ESI Preprints 2024; 31: 62 (Published 8-7-2024). https://www.doi:10.19044/esipreprint.7.2024.p62. European Scientific Journal (ESJ), Preprint 26-6-24 & 3-7-24 (ESI 0737-24), στο ESJ Special Edition.
https://doi.org/10.19044/esj.2025.v21n37p68, ESJ Special Edition:Occupat. Health & Safety-modern policies. https://eujournal.org/index.php/esj/article/view/18994 ESJ: Vol. 31 (2024): ESI Preprints
(8)** Katsogiannou Evangelia, Kotrokois Konstantinos, Tsoga Areti, Vassilakou Tonia. ‘’Irritable bowel syndrome, diet and quality of life’’. To vima tou Asklipiou Journal. Vol. 24, Issue 1 (January-March 2025). Doi: 10.5281/zenodo.14605047.
(9)** V. Makropoupos, E. Papadogiannakis, K. Kotrokois, G. Spanakos 2017. ‘’mtDNA mutations may affect random nuclear DNA mutations of Stem cells’’. Science Journal (4 April 2017).
(10)** Κοτροκόης Κ., Κατρίνης Δ. ‘‘Τροφιμογενείς παρασιτικές λοιμώξεις’’ Ιατρική 2011, 100(5-6):258-270.
(11)** Κοτροκόης Κ., Δεληγιάννη Λ., Θεοφίλου Ν. ‘‘Επίδραση του τρόπου κρυστάλλωσης του Πολυαιθυλενίου (PE) στις θερμικές και μηχανικές ιδιότητές του’’, Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακο-λογίας και Φαρμακο-κινητικής. Vol. 23, p. 183-186. (2005). Effect of polyethylene’s (PE) crystal-lization on its mechanical and thermal properties. https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-20044376544&partnerID=40&md5=d8276f338271ee9b2bc6b3f2a15d22df
(12)** Κοτροκόης Κ., Δεληγιάννη Λ., Θεοφίλου Ν. ‘‘Ανακύκλωση Πλαστικών Υλικών Συσκευασίας’’, Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοκινητικής. Vol. 23, p. 187-193. (2005). Plastic packaging recycling. https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-20044370138&partnerID=40&md5=59806bfa136f0df79c21a0626eeee317
* Delphi Economic Forum 10º Food Systems, Sustainable Agriculture, Health & Climate Action. A round table speaker 9-12/4/25, διοργανωτές Ακαδημία Αθηνών (Α. Τριχοπούλου) & Harvard T.H. Chan School of Public Health, Department of Environmental Health, Professor W. C. Willett (9th of April 25 from 15:00-19:30).
* Harvard T.H. Chan, School of Public Health & Ακαδημία Αθηνών κέντρο Δημόσιας Υγείας. Harvard Academy of Athens MOU for Delphi Forum 2025, on Sustainable Agriculture, Food Systems & Climate Action 11-12-24.
* ΠΑΔΑ-ΣΔΥ-ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΗΩ: Ημερίδα με θέμα ΄΄Βιολογικά Τρόφιμα. Η περιβαλλοντική διάσταση της Ασφάλειας και της Υγιεινής των Τροφίμων ως σύστοιχο αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας΄΄, μέλος οργανωτικής επιτροπής και ομιλητής με θέμα τα βιολογικά τρόφιμα. 24-5-24 Αμφιθέατρο Π. Λύτρας, ΠΑΔΑ.
* Delphi Economic Forum 9º, Nutrition, foods, climate changes and health. A round table speaker 10-13/4/24, διοργανωτές Ακαδημία Αθηνών (Α. Τριχοπούλου) & Harvard T.H. Chan School of Public Health, Professor Walter Willett.
* ΠΑΔΑ Παν/πολη Αιγάλεω: Ημερίδα με θέμα ΄΄όταν τα ελαιοκομικά προϊόντα συναντούν την υγεία΄΄και θέμα διάλεξης ΄΄Νοθεία Ελαιολάδου και Δημόσια Υγεία΄΄ 16-12-23 (10:30-15:30) μέλος οργανωτικής επιτροπής.
* ΠΑΔΑ: Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, ημερίδα-Workshop ‘’Κλιματική αλλαγή, Ασφάλεια Τροφίμων & Δημόσια Υγεία’’ συντονι- στής στρογγυλού τραπεζιού 7/12/22 (17:20-18:00) αμφιθέατρο.
* ΠΑΔΑ, ημερίδα ‘’Παιδική παχυσαρκία, φυσική δραστηριότητα, διατροφή’’ 18/5/2018 πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ‘’διατροφή και προώθηση της φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία’’.
* ΕΣΔΥ: 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διοίκησης, Οικονομικών & Πολιτικών Υγείας στο Divani-Caravel 12-14/12/2017, πρόεδρος ελεύθερων ανακοινώσεων 13/12/17 αίθουσα Vergina.
* ΕΣΔΥ: 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διοίκησης, Οικονομικών και Πολιτικών Υγείας στο Divani-Caravel 13-15/12/2016, διοργανωτής και πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ‘‘Διατροφικοί Κίνδυνοι, Ασφάλεια και Ηθική Τροφίμων’’ και διάλεξη με θέμα: ΄΄Ηθική τροφίμων – Φόροι αμαρτίας (fat tax)΄΄.
*Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών: Διάλεξη ‘‘Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Διατροφικής Αγωγής σε Σχολεία’’, Μεταπτυχιακό Μάθημα ΄΄Δημόσια Υγεία – Διατροφική Αγωγή΄΄ 18/05/2016.
* ΕΣΔΥ:11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας στο Divani-Caravel 21-23/ /3/2016, πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ‘‘Διατροφικοί / χημικοί κίνδυνοι & ασφάλεια’’ και διάλεξη με θέμα: ΄΄Φυτοφάρμακα και τοξίνες στα τρόφιμα΄΄.
* ΕΣΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Διοργανωτής Ημερίδας (Διατροφική Πολιτική & Ασφάλεια Τροφίμων) και εισηγητής στη 2η συνεδρία‘‘food safety from farm to fork’’με θέμα:΄΄Συστήματα Διαχείρισης, Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων σε όλη την παραγωγική αλυσίδα και σχέσεις αυτών΄΄, 27/04/2015, Αμφιθέατρο ΕΣΔΥ.
* Αράπης Γ., Βλαστός Δ., Δροσινός Ε., Κοτροκόης Κ., Μακρόπουλος Β., Ματθόπουλος Δ., Μαχαίρα Κ., Νικολοπούλου Δ. Ντουνιάς Γ., Ράπτη Α., Σκανδάμης Π. “Δημόσια Υγεία και Φυτοπροστατευτικά προϊόντα”. Αυτοτελές βιβλίο 354 σελίδων (Κ. Κοτροκόης 70 σελίδες), Εκδόσεων Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Σεπτέμβριος 2013).
* ΥΥΚΑ/GreenAim-Agrino:Ημερίδα‘‘Διατροφή, ο ρόλος του σχολικού κυλικείου και τι πρέπει να προσέχει η οικογένεια’’Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο, διάλεξη με με θέμα: ΄΄Επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα΄΄, 22/1/2011.
* ΥΥΚΑ- Meeting between the Greek Minister of Health and the Commissioner for Health & Consumer Policy of European Union (John Dalli), as advisor of the Minister of the Greek delegation, 7/4/2011 at YYKA.
* Κοτροκόης Κ. και Παπαδογιαννάκης Ε., “Διατροφή & Χημεία Τροφίμων στη Δημόσια Υγεία” από τις Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδη (612 σελ. Οκτ. 2009).