Κοτροκόης Κώστας

qode interactive strata
Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Αναπληρωτής Καθηγητής

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

kkotrokois@uniwa.gr

Τηλέφωνο

213-2010291

Διεύθυνση Γραφείου

Λεωφ. Αλεξάνδρας 196 , 115-21 Αθήνα

Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας Λιπαρών Ουσιών στη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία με έμφαση στην Ασφάλεια Τροφίμων


Ο Δρ. Κώστας Κοτροκόης τελείωσε τη Λεόντειο Σχολή και σπούδασε Χημεία και Βιοχημεία (Maitrise 1983) στο Γαλλικό Παν/μιο της Limoges. Απέκτησε Master-DEA από το Παν/μιο του Poitiers στην Οργανική Χημεία και Διδακτορικό Χημείας Ph.D. το 1986 από το Παν/μιο του Clermont-Ferrand της Γαλλίας πάνω στα επιφανειοδραστικά. Έχει κάνει, επίσης, μεταπτυχιακές σπουδές στην ολική ποιότητα. Εργάσθηκε για 15 χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες (Johnson, Ελαΐς-Unilever, 3Ε-Frigoglass–Coca-Cola) ως Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης, Ποιοτικού Ελέγχου και Διασφάλισης Ποιότητας, αντίστοιχα. Διετέλεσε, επίσης, Δ/ντής ολικής ποιότητας των ταχ. ΕΛΤΑ. Το 2004 εξελέγη μέλος ΔΕΠ του Τομέα Υγιεινής της Διατροφής και Βιοχημείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας όπου δίδαξε τα μαθήματα διατροφής, ποιοτικού ελέγχου, νομοθεσίας και ασφάλειας τροφίμων και ελαιολάδου-σπορελαίων. Δίδαξε Χημική τεχνολογία στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), στις σχολές ΣΜΥΝ-ΟΥΚ-ΣΤΥΑ & ΑΤΕΙ. Το 2018 εξελέγει Επίκουρος Καθηγητής Διατροφής & Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με γνωστικό αντικείμενο ‘’Βιοχημεία Λιπαρών Ουσιών στη Διατροφή & τη Δημόσια Υγεία με έμφαση στην Ασφάλεια Τροφίμων’’, του Τομέα Επιδημιολογίας, Πρόληψης & Ποιότητας Ζωής, του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου ΠΑΔΑ, με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Είναι εμπειρογνώμων αξιολογητής/επιθεωρητής συστημάτων ποιότητας του ΕΣΥΔ Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης από το 2007. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, έχει δώσει ομιλίες-ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια/ημερίδες και παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια διατροφής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο ελαιόλαδο, στα σπορέλαια, στη μελέτη των ιδιοτήτων των μικυλλίων και των επιφανειακώς ενεργών συνθετικών μορίων που διαθέτουν βιοχημική-βιολογική δραστηριότητα. Επίσης στην Ασφάλεια τροφίμων και στα συστήματα διαχείρησης της ασφάλειας και της εφαρμογής τους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε νοσοκομειακές μονάδες. Διετέλεσε και διατελεί μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, Φίλαιος-ΕΛΟΤ/ΤΕ85τρόφιμα-εεδε-ΣΕΒΤ/ΣΕΒΙΤΕΛ-ΣΑΕ/FEA/ΕΕΧ τμήμα τροφίμων-ΕΣΥΔ-ΠΣΧΒ-ΕΙΥ, της Επιστημονικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής 2011 ως εκπρόσωπος του ΥΥΚΑ, της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου τροφίμων 2011 στον Τομέα Υγιεινής, Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων, της ομάδας εργασίας του ΥΥΚΑ/ ΕΦΕΤ σχετικά με τις δράσεις μείωσης της πρόσληψης αλατιού στα τρόφιμα ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας 2012. Μέντορας μαθητών του Λεοντείου Λυκείου (100 mentors) από το 2016 και αντιπρόεδρος του X-SC Johnson club από το 2023. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας (2010-12) και έπειτα σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Διατροφή & Χημεία Τροφίμων στη Δημόσια Υγεία με Στοιχεία Ασφάλειας Τροφίμων” (Ιατρικές εκδόσεις Πασχαλίδη-Broken Hill, 660 σελ. 2017) και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Δημόσια Υγεία & Φυτοπροστα-τευτικά προϊόντα” (εκδόσεις ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. 2013), ενώ τελεί υπό έκδοση το 2024 το νέο βιβλίο ΄΄Χημεία Τροφίμων & Διατροφή στη Δημόσια Υγεία΄΄ από τις εκδόσεις Δίσιγμα.

Επιλεγμένες πρόσφατες δημοσιεύσεις – διαλέξεις:

(1) Evangelia Xenopoulou, Ioanna Kontele, Theodoros N. Sergentanis, Maria G. Grammatikopoulou, Milia Tzoutzou, Konstantinos Kotrokois, Artemis Κ. Tsitsika, Tonia Vassilakou. ΄΄Biotics and Children’s and Adolescent’s Health – A Narrative Review΄΄, Children (9-3-2024), Children 2024 (with IF=2,52), 11(3), 329; https://doi.org/10.3390/children11030329. Monthly Cover of the revue: Children, Volume 11, issue 3 March 2024-115 articles and he ranks among the best of highly assessed articles. https://www.mdpi.com/2227-9067/11/3/329.

(2) Emmanouel-Alexandros Fotakis, Ioanna Kontele, Milia Tzoutzou, Maria G. Grammatikopoulou, Eirini Arvanitaki, Theodoros N. Sergentanis, Konstantinos Kotrokois, Eleni Kornarou, Tonia Vassilakou. ”Food insecurity in Greece and across the globe. A Literature Review” στο περιοδικό Foods with IF=5,2 manuscript ID: foods-2957720 (received 25-3-24, revised 30-4-24, accepted 14-5-24), published 18-5-2024, Foods 202413 (10), 1579; https://doi.org/10.3390/foods13101579

(3) Trichopoulou, Antonia; Popovac, Aleksandra; Jaćimović, Jelena; Peppa, Eleni; Kotrokois, Kostas; Stančić, Ivica; Milić Lemić, Aleksandra; Kossioni, Anastassia. The following manuscript ID has been assigned to your submission: NUTR-REV-213-SCR-04-2024. ”Mediterranean Diet and Oral Health: Is There an Association? A Scoping Review” ή ”Μεσογειακή Διατροφή και επίδρασή της στη Μασητική συμπεριφορά των ηλικιωμένων”. Nutrition Research Reviews, (Cambridge University Press), submitted for publication 22-4-24, accepted 28-5-24, pp. 1-40 (ID: NRR-2024-0102).  https://doi.org/10.1017/S0954422424000337

(4) Themistoklis Paraskevas, Konstantinos Kotrokois, Nair-Tonia Vassilakou, Panagiotis Halvatsiotis, Theodora Psaltopoulou, Theodoros N. Sergentanis July 2024. Journal of the American Geriatrics Society (JAGS), to be published (with IF=6,3). ”Micronutrient Supplementation in Frailty: A Systematic Review & Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”. (JAGS-1145-REV-7-Jul-24). ή ”Επιδημιολογική μελέτη του γηριατρικού συνδρόμου ευθραυστότητας: διακρατική προσέγγιση”.

(5) Dionysios Vourtsis, Efstathia Papageorgiou, Anastasios Kriebardis, George Albert Karikas, Gijsbert van Willigen, Konstantinos Kotrokois, Georgios Dounias, Petros Karkalousos. “Managing Biological Risks in Biomedical laboratories of Public Hospitals in Athens, Greece, based on the Biosafety requirements”. European Scientific Journal (ESJ), Preprint 23-5-24. https://eujournal.org/index.php/esj/article/view/18151. ESI Preprints Vol. 29:348 (2024) Published 29-5-2024. https://doi.org/10.19044/esipreprint.5.2024. p438

(6) Kostas Kotrokois, Tonia Vassilakou, Tzortzis Nomikos, Anastasios Karaoglou, Panagiotis Vlachos, Ioanna Kontele. “A systematic engagement in sports affects dietary habits and body composition of Greek adolescents”. Children Review. Received 12-5-24 Children ID 3031633 (under review), & ID 3097350 (24-6-24) and replies to editor’s comments 3-7-24 (resubmitting the modified version 11-7-24).

(7) Vourtsis D, Papageorgiou E, Kriebardis A, Karikas GA, van Willigen G, Kotrokois K, Dounias G, Karkalousos P. Combining biosafety expert’s evaluation and workers’ perception regarding the Biological Risks in Biomedical laboratories of Public Hospitals in Athens, Greece. European Scientific Journal (ESJ). ESI Preprints 2024; 31: 62. https://www.doi:10.19044/esipreprint.7.2024.p62. European Scientific Journal (ESJ), Preprint 26-6-24 & 3-7-24 (ESI 0737-24). https://eujournal.org/index.php/esj/article/view/18321 ESJ: Vol. 31 (2024): ESI Preprints

(8) Antonia Trichopoulou, Elene Peppa, Catherine Tomou, Georgia Vourli,  Kostas Kotrokois, Tonia Vassilakou. ”Phenolic compounds of Aromatic Herbs & herbal infusions in the Hydria (18+) survey and update of the Greek food composit tables”. Περιοδικό Foods July 2024.

(9) V. Makropoupos, E. Papadogiannakis, K. Kotrokois, G. Spanakos 2017. ”mtDNA mutations may affect random nuclear DNA mutations of Stem cells”. Science Journal (4 April 2017).

* ΠΑΔΑ-ΣΔΥ-ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΗΩ: Ημερίδα με θέμα ”Βιολογικά Τρόφιμα. Η περιβαλλοντική διάσταση της Ασφάλειας και της Υγιεινής των Τροφίμων ως σύστοιχο αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας”, μέλος οργανωτικής επιτροπής και ομιλητής με θέμα τα βιολογικά τρόφιμα. 24-5-24 Αμφιθέατρο Π. Λύτρας, ΠΑΔΑ-Αιγάλεω.

* Delphi Economic Forum 9º, Nutrition, foods, climate changes and health. A round table speaker 10-13/4/24, διοργάνωτές Ακαδημία Αθηνών (Αντωνία Τριχοπούλου) & Harvard T.H.Chan School of Public Health, Pr.W.Willett.

* ΠΑΔΑ Παν/πολη Αιγάλεω: Ημερίδα με θέμα ”όταν τα ελαιοκομικά προϊόντα συναντούν την υγεία” και θέμα διάλεξης ”Νοθεία Ελαιολάδου και Δημόσια Υγεία” 16-12-23 (10:30-15:30) ως μέλος οργανωτικής επιτροπής.

– ΠΑΔΑ-ΕΣΔΥ:  22ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά & τις Πολιτικές της Υγείας στο Divani Caravel 13-15/12/2022, πρόεδρος ελεύθερων ανακοινώσεων 13/12/22 (13:30-14:30) αίθ. Macedonia.

– ΠΑΔΑ: Σχολή Δημόσιας Υγείας,Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, ημερίδα-Workshop ”Κλιματική αλλαγή, Ασφάλεια Τροφίμων & Δημόσια Υγεία” συντονιστής στρογγυλού τραπεζιού 7/12/22 (17:20-18:00) στο κεντρικό αμφιθέατρο.

– ΠΑΔΑ Παν/μιο Δυτικής Αττικής, ημερίδα ”Παιδική παχυσαρκία, φυσική δραστηριότητα, διατροφή”

18/5/2018, πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ”διατροφή και προώθηση της φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία”.

– ΕΣΔΥ: 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας στο Divani-Caravel 19-21/3/18, πρόεδρος ελεύθερων ανακοινώσεων Διατροφή 1, στις 19/3/18 αίθουσα Templars.

– ΕΣΔΥ:  13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διοίκησης, Οικονομικών & Πολιτικών Υγείας στο Divani-Caravel, 12-14/12/2017, πρόεδρος ελεύθερων ανακοινώσεων 13/12/17 αίθουσα Vergina.

* ΕΣΔΥ:  12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διοίκησης, Οικονομικών & Πολιτικών Υγείας στο Divani-Caravel 13-15/12/2016, διοργανωτής και πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ‘‘Διατροφικοί Κίνδυνοι, Ασφάλεια και Ηθική Τροφίμων’’ και διάλεξη με θέμα: ”Ηθική τροφίμων – Φόροι αμαρτίας (fat tax) ”.

* Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών: Διάλεξη ”Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Διατροφικής Αγωγής σε Σχολεία”, Μεταπτυχιακό Μάθημα ”Δημόσια Υγεία – Διατροφική Αγωγή” 18/05/2016.

* ΕΣΔΥ: 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας στο Divani-Caravel 21-23/3/16, πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ”Διατροφικοί/χημικοί κίνδυνοι & ασφάλεια” και διάλεξη με θέμα: φυτοφάρμακα και τοξίνες στα τρόφιμα.

* ΕΣΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Διοργανωτής Ημερίδας (Διατροφική Πολιτική & Ασφάλεια Τροφίμων) και εισηγητής στη δεύτερη συνεδρία ”food safety from farm to fork” για τα Συστήματα Διαχείρισης, Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, 27/04/15, Αμφιθέατρο ΕΣΔΥ.Συνεντεύξεις και πρόσφατα άρθρα στα ΜΜΕ: 

  1. Palmografos.com, άρθρο με θέμα: ”Διατροφική αξία του αυγού και της πρωτεΐνης ασπραδιού” 3-5-2024. https://www.palmografos.com/permalink/38111.html
  2. Palmografos.com, άρθρο με θέμα: ”Νοθεία Ελαιολάδου: Θέμα Ηθικής και Δημόσιας Υγείας” 24-1-2024. https://www.palmografos.com/permalink/37881.html
  3. Εφημερίδα εβδομαδιαία Ύπαιθρος χώρα, άρθρο με θέμα: ”Νοθεία Ελαιολάδου και Δημόσια Υγεία” 12-01-2024.
  4. Τηλεοπτικό κανάλι STAR TV, εκπομπή Ύπαιθρος, με θέμα: ”όταν τα ελαιοκομικά προϊόντα συναντούν την υγεία” 20-12-23 (20:00-21:00) και θέμα συνέντευξης: ”νοθεία ελαιολάδου ”palmografos.com 11-1-2024. https://www.palmografos.com/permalink/37854.html www.dailymotion.com/video/x8qriy0
  1. Εφημερίδα εβδομαδιαία Ύπαιθρος χώρα, με θέμα: ”όταν τα ελαιοκομικά προϊόντα συναντούν την υγεία” 22-12-23 και αφιέρωμα στην ημερίδα του ΠΑΔΑ στην Παν/πολη του Αιγάλεω στις 16-12-23. https://www.ypaithros.gr/otan-elaiokomika-proionta-synantoun-ygeia/ (24-12-2023).
  2. Τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ1 στην εκπομπή η ζωή μου η υγεία μου, με θέμα: ”εμφιαλωμένο νερό” 18/4/2017.
  3. ΕΣΔΥ Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Διοργανωτής Ημερίδας (Διατροφική Πολιτική & Αφάλεια Τροφίμων) και εισηγητής στη δεύτερη συνεδρία ”food safety from farm to fork” για Συστήματα Διαχείρισης, Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, 27/04/2015 Αμφιθέατρο ΕΣΔΥ.

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ -2024