Αναπληρωτής Καθηγητής
kkotrokois@uniwa.gr
213-2010291
Λεωφ. Αλεξάνδρας 196 , 115-21 Αθήνα
Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας Λιπαρών Ουσιών στη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία με έμφαση στην Ασφάλεια Τροφίμων
Ο Δρ. Κώστας Κοτροκόης τελείωσε τη Λεόντειο Σχολή και σπούδασε Χημεία και Βιοχημεία (Maitrise 1983) στο Γαλλικό Παν/μιο της Limoges. Απέκτησε Master-DEA από το Παν/μιο του Poitiers στην Οργανική Χημεία και Διδακτορικό Χημείας Ph.D. το 1986 από το Παν/μιο του Clermont-Ferrand της Γαλλίας πάνω στα επιφανειοδραστικά. Έχει κάνει, επίσης, μεταπτυχιακές σπουδές στην ολική ποιότητα. Εργάσθηκε για 15 χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες (Johnson, Ελαΐς-Unilever, 3Ε-Frigoglass–Coca-Cola) ως Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης, Ποιοτικού Ελέγχου και διασφάλισης Ποιότητας, αντίστοιχα. Διετέλεσε, επίσης, Δ/ντής ολικής ποιότητας των ταχ. ΕΛΤΑ. Το 2004 εξελέγη μέλος ΔΕΠ του Τομέα Υγιεινής της Διατροφής και Βιοχημείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας όπου διδάσκει τα μαθήματα διατροφής, ποιοτικού ελέγχου, νομοθεσίας και ασφάλειας τροφίμων και ελαιολάδου-σπορελαίων. Δίδαξε Χημική τεχνολογία στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), στις σχολές ΣΜΥΝ-ΟΥΚ-ΣΤΥΑ & ΑΤΕΙ.
Είναι επιθεωρητής/εμπειρογνώμων-αξιολογητής συστημάτων διαχείρισης ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης ΕΣΥΔ από το 2007. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, έχει δώσει διαλέξεις-εισηγήσεις-ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια/ημερίδες και παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια διατροφής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο ελαιόλαδο, στα σπορέλαια, στη μελέτη των ιδιοτήτων των μικκυλίων και των επιφανειακώς ενεργών συνθετικών μορίων που διαθέτουν βιοχημική-βιολογική δραστηριότητα.
Διετέλεσε και διατελεί μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, ΕΛΟΤ/ΤΕ85 τρόφιμα-εεδε-ΣΕΒΤ/ΣΕΒΙΤΕΛ-ΣΑΕ/FEA/ΕΣΥΔ-ΠΣΧΒ-ΕΕΧ τμήμα τροφίμων, της Επιστημονικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής 2011 ως εκπρόσωπος του ΥΥΚΑ, της ομάδας εργασίας του ΥΥΚΑ για την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου τροφίμων 2011 στον Τομέα Υγιεινής, Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων, της ομάδας εργασίας του ΥΥΚΑ/ΕΦΕΤ σχετικά με τις δράσεις μείωσης της πρόσληψης αλατιού στα τρόφιμα ως εκπρόσωπος του ΥΥΚΑ 2012.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Διατροφή & Χημεία Τροφίμων στη Δημόσια Υγεία με Στοιχεία Ασφάλειας Τροφίμων” (Ιατρικές εκδόσεις Πασχαλίδη-Broken Hill, 660 σελ. 2017) και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Δημόσια Υγεία & Φυτοπροστατευτικά προϊόντα” (εκδόσεις ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. 2013).
Επιλεγμένες πρόσφατες δημοσιεύσεις-διαλέξεις:
1. ΠΑΔΑ Παν/μιο Δυτικής Αττικής, ημερίδα ‘‘Παιδική παχυσαρκία, φυσική δραστηριότητα, διατροφή’’ 18/5/2018 πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ‘‘διατροφή και προώθηση της φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία’’.
2. V. Makropoupos, E. Papadogiannakis, K. Kotrokois, G. Spanakos 2017. mtDNA mutations may affect random nuclear DNAmutations of Stem cells. Science Journal (4 April 2017).
3. ΕΣΔΥ: 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διοίκησης, Οικονομικών και Πολιτικών Υγείας στο Divani-Caravel 13-15/12/2016, διοργανωτής και πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ‘‘Διατροφικοί Κίνδυνοι, Ασφάλεια και Ηθική Τροφίμων’’ και διάλεξη με θέμα: ΄΄Ηθική τροφίμων – Φόροι αμαρτίας (fat tax)΄΄.
4. Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών: Διάλεξη ‘‘Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων Διατροφικής Αγωγής σε Σχολεία’’, Μεταπτυχιακό Μάθημα ΄΄Δημόσια Υγεία – Διατροφική Αγωγή΄΄ 18/05/2016.
5. ΕΣΔΥ:11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας στο Divani-Caravel 21-23/ /3/2016, πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας ‘‘Διατροφικοί / χημικοί κίνδυνοι & ασφάλεια’’ και διάλεξη με θέμα: ΄΄Φυτοφάρμακα και τοξίνες στα τρόφιμα΄΄.
6. ΕΣΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Διοργανωτής Ημερίδας (Διατροφική Πολιτική & Ασφάλεια Τροφίμων) και εισηγητής στη 2η συνεδρία‘‘food safety from farm to fork’’με θέμα:΄΄Συστήματα Διαχείρισης, Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων σε όλη την παραγωγική αλυσίδα και σχέσεις αυτών΄΄, 27/04/2015, Αμφιθέατρο ΕΣΔΥ.
7. Αράπης Γ., Βλαστός Δ., Δροσινός Ε., Κοτροκόης Κ., Μακρόπουλος Β., Ματθόπουλος Δ., Μαχαίρα Κ., Νικολοπούλου Δ. Ντουνιάς Γ., Ράπτη Α., Σκανδάμης Π. “Δημόσια Υγεία και Φυτοπροστατευτικά προϊόντα”. Αυτοτελές βιβλίο 354 σελίδων (Κ. Κοτροκόης 70 σελίδες), Εκδόσεων Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Σεπτέμβριος 2013).
8. ΥΥΚΑ/GreenAim-Agrino:Ημερίδα‘‘Διατροφή, ο ρόλος του σχολικού κυλικείου και τι πρέπει να προσέχει η οικογένεια’’Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο, διάλεξη με με θέμα: ΄΄Επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα΄΄, 22/1/2011.
9. ΥΥΚΑ- Meeting between the Greek Minister of Health and the Commissioner for Health & Consumer Policy of European Union (John Dalli), as advisor of the Minister of the Greek delegation, 7/4/2011 at YYKA.
10. Κοτροκόης Κ. και Κατρίνης Δ. “Τροφιμογενείς παρασιτικές λοιμώξεις” Ιατρική 2011, 100 (5-6) : 258-270.
11. Κοτροκόης Κ. και Παπαδογιαννάκης Ε., “Διατροφή και Χημεία Τροφίμων στη Δημόσια Υγεία” από τις Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδη (Αυτοτελές βιβλίο 612 σελίδων – Οκτώβριος 2009).