Επίκουρη Καθηγήτρια
pgiakkoupi@uniwa.gr
213 2010355, 366
Λεωφ. Αλεξάνδρας 196 , 115-21 Αθήνα
Δευτέρα 11.00-12.00 & Πέμπτη 14.00-15.00
Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας – Μοριακής Μικροβιολογίας
Η Παναγιώτα Γιακκούπη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 από Κύπριους γονείς. Πήρε το πτυχίο της Βιολογίας το 1996 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στον Τομέα Μικροβιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-2002).
Εργάστηκε ως υπότροφος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, στο Εργαστήριο Βακτηριολογίας και συμμετείχε στη μελέτη της βακτηριακής αντοχής στα αντιβιοτικά (1997-2000). Συνεργάστηκε με την Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Αθηνών ως Ειδική Επιστήμονας για την «Παραγωγή συστημάτων για την ταχεία και ακριβή ανίχνευση και ταυτοποίηση γονιδίων υπεύθυνων για τη βακτηριακή αντοχή στα αντιβιοτικά» (χρηματοδότηση από την ΕΛΠΕΝ Ανώνυμο Εταιρεία Φαρμακευτικής Βιομηχανίας) (1999). Συμμετείχε ως Ειδική Επιστήμονας στο πρόγραμμα «Συστηματικές μυκητιάσεις στον ελληνικό χώρο: επιδημιολογική μελέτη αποικισμού, καταγραφής και ελέγχου της ευαισθησίας των μυκήτων σε αντιμυκητιασικά φάρμακα» (χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ερευνητικού Δυναμικού (ΠΕΝΕΔ 99) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας) στο Εργαστήριο Λοιμώξεων και Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας, Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Λαϊκό” (Ιανουάριος 2000-Ιούνιος 2001). Δραστηριοποιήθηκε στο πρόγραμμα «Επιδημιολογική επιτήρηση της μικροβιακής αντοχής» στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας (Ιούλιος 2001-Μάϊος 2003). Από το 2003 εκλέχθηκε από το σώμα των Καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ως Επιστημονική Συνεργάτης στην Έδρα Εφαρμοσμένη εις τη Δημόσια Υγεία Μικροβιολογία και Ανοσολογία. Από τον Οκτώβριο 2009 εργάζεται και ως Επικεφαλής του Τμήματος Μελέτης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής στα Αντιβιοτικά, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η διδακτική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην Αντοχή των Βακτηρίων στα Αντιβιοτικά και στην Εργαστηριακή Μελέτη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, με διαλέξεις στα ΜΠΣ Δημόσιας Υγείας ΕΣΔΥ και ΕΣΔΥ-ΤΕΙ και «ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική», ΕΚΠΑ. Από το 2010 είναι υπεύθυνη για εξαμηνιαίο μάθημα στο ΜΠΣ «Εργαστηριακή υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας», ΕΣΔΥ.
Η συγγραφική της δραστηριότητα αφορά περισσότερες από 25 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά της American Society of Microbiology, Oxford Publication, Elsevier κ.α. Επίσης συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, ECCMID.