Τζανακάκη Τζωρτζίνα

qode interactive strata

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Αντιπρόεδρος Τμήματος
Καθηγήτρια

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

gtzanakaki@uniwa.gr

Τηλέφωνο

213-2010267, 268

Διεύθυνση Γραφείου

Λεωφ. Αλεξάνδρας 196

Ώρες Γραφείου

Παρασκευή 13.00 - 15.00

Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας 


Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στην Κλινική Μικροβιολογία,  διδάκτωρ της   Ιατρικής  Σχολής  του  Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (Τμήμα Μικροβιολογίας). Οι μετεκπαιδεύσεις της περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό  επί του γνωστικού  αντικειμένου της Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας και επί  εξειδικευμένων μεθόδων Μοριακής Μικροβιολογίας μεταξύ των οποίων τα  Πανεπιστήμια Οξφόρδης & Εδιμβούργου (Μεγάλη Βρετανία), Wurzburg (Γερμανία),  Ινστιτούτο Pasteur Γαλλίας, Public Health Laboratory (PHE M. Βρετανία), Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Νορβηγίας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC).   Από το 1994 έως και σήμερα, εργάζεται ανελλιπώς  στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (πρώην ΕΣΔΥ) της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου  Δυτικής Αττικής. Είναι  Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων (ΕΕΛΝΟ) και Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Εργαστηριακής Επιτήρησης της Βακτηριακής Μηνιγγίτιδας όπου λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας.

Τα αποτελέσματα των ερευνητικών της δραστηριοτήτων παρουσιάζονται σε περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή κυρίως επιστημονικά περιοδικά υψηλού συντελεστή απήχησης (IF), με περισσότερες από 3000 ετεροαναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία (citations) με δείκτη h-index 32 (Google Scholar) και h-index 26 (Scopus). Έχει συμμετάσχει με περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με 7 διακρίσεις – βραβεία καλύτερης εργασίας. Το εκπαιδευτικό της έργο περιλαμβάνει μαθήματα του αντικειμένου της Κλινικής Μικροβιολογίας και της Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι επιστημονική υπεύθυνη/υπεύθυνη υλοποίησης σε πολλά χρηματοδοτούμενα Εθνικά, Ευρωπαϊκά και χρηματοδοτούμενα από ιδιωτικούς φορείς ερευνητικά προγράμματα. Είναι Εθνικός εκπρόσωπος (National contact point) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC), Επιστημονική υπεύθυνη (main supervisor) του διετούς ευρωπαϊκού μεταπτυχιακού προγράμματος της Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, EUPHEM/ECDC, Μέλος 4 επιστημονικών Εταιριών/Forum με αντίστοιχες εκλεγμένες θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο τους ως Γενική Γραμματέας (Ευρωπαϊκή Εταιρία Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (EMGM), Ευρωπαϊκή Εταιρία Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας (ΕWGPHM), Πρόεδρος και αντιπρόεδρος ECDC/EUPHEM Forum, Υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την φορεία του μηνιγγιτιδοκόκκου. Διαπιστευμένη αξιολογήτρια ερευνητικών προγραμμάτων της Ε. Επιτροπής (HORIZON 2020 και RIA), και της Εταιρίας European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID). Είναι μέλος της επιτροπής σύνταξης 3 διεθνών επιστημονικών περιοδικών, κριτής σε 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και προσκεκλημένη εμπειρογνώμονας σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής νέων εμβολίων του γνωστικού της αντικειμένου.

Τέλος, κατά την τριετία 2016-2019 υπηρέτησε στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία (Μ.Ε.Α.), Βρυξέλλες, ως Εντεταλμένη Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Φαρμακευτικής Πολιτικής.    

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ CV – 2022